A Szotarjelentese.com segítségével egyszerre több ezer szótárban kereshet. Keresőmotorjainkhoz a felhasználók több ezer szó jelentését adták hozzá. Minden szót és jelentést szívesen látunk. Ezek lehetnek nevek, bonyolult szavak, szleng, idegen nyelvű vagy akár saját kitalált szavak. Tegyen bennünket és más látogatókat boldoggá, adjon hozzá egy szót!. Jelentés hozzáadása.

Legújabb jelentések
0 Thumbs up   0 Thumbs down

diffrakció


Szó szerinti fordításon alapuló értelem: kettős frakció. Egy halmaz elemeinek valamely módon, észlelhető, de nem teljes mértékű eloszlásának, eloszlásdinamikájának elkülönülése
anonim - 2022. január 18. 0:00:00 UTC

1 Thumbs up   0 Thumbs down

pilot


Rádiótechnikában a pilot egy olyan - a sugárzott adásra ültetett - jel, amit a sztereo rádióvevő készülékek érzékelnek, és hatására a sztereo vételt kapcsolják be.
Móricz Gábor - 2022. január 18. 0:00:00 UTC

0 Thumbs up   0 Thumbs down

Szerdahely


A szerdahely elnevezés általában a szerdai vásártartási nap miatt alakult ki, erre egyik példa Dunaszerdahely. Érdekesség, hogy a II.Vh. idején ezt a várost Kis Palesztina néven is emlegették, mivel lakosságának majdnem a fele zsidó vallású volt.
Gruber Zoltán - 2022. január 17. 0:00:00 UTC

5 Thumbs up   3 Thumbs down

poresz


Ezt a tevékenységet általában este végezzük, titokban. Javarészt férfiak miatt kitalált fogalom, weboldalakat is létrehoztak emiatt, mint pl.Pornhub.com. Személy véleményem szerint nem kell elítélni, azt aki hokizni szokott 60 évesen.
Csicskageci - 2022. január 17. 0:00:00 UTC

0 Thumbs up   0 Thumbs down

burungozik


1. kalimpàl, kapálózik : A karjaimmal is összevissza burungoztam (Tamàsi: Ragyog egy csillag).
2. elzúg : az apám felesége felragadta a széket s úgy kilőtte a keziből, hogy az apám füle mellett elburungozott (Tamàsi: Abel Amerikàban).
Vigh Arpàd - 2022. január 17. 0:00:00 UTC

21 Thumbs up   31 Thumbs down

XD


Nem tudom, hogy mit jelent pontosan, az osztálytársaim szokták írni Viberen, szerintem röhögés vagy az "igen" szleng változata... Lehet , hogy tényleg csúnya szó, nem tudom, ha az akkor ne használja senki!!!!!! NA, mennem kell! XDDDD!!!!!!!
Emma - 2022. január 17. 0:00:00 UTC

0 Thumbs up   0 Thumbs down

expresszív gesztus


A festészet is erőteljes érzelmeket, belső dinamikát képes kifejezni. Ez úgy is megtörténhet, hogy a kép segédvonalait meghagyjuk, vagy az ecsetvonásokkal némileg túlfutunk a körvonalakon, azon belül pedig bizonyos részeket kifedünk, más realitás felé mutató fragmentumok pedig megmaradnak. Igy olyan sziluett és realitás közötti hatás érhető el, ami a festményről azonnal elárulja, hogy belső kép. (képzet szerű) Az érzelem emberi energia, lehet jó, rossz, erős, gyenge, illetve a tapasztalata lehet nagyon differenciált, akár ellentmondásos is.
Rékai Zsolt - 2022. január 17. 0:00:00 UTC

0 Thumbs up   0 Thumbs down

GÓBÉ


A góbé R - 26 vitorlázó repűlőgép. Tervezte Rubik Ervin. Két űléses tanuló gép. Utazó sebbessége 70 km / h az átesési sebesség 56 km/h a szét esési sebesség 165 km /h. Magyar tervezés.
Jónizs név Gy8 - 2022. január 17. 0:00:00 UTC

0 Thumbs up   0 Thumbs down

kartács


Gyapjútisztító gereben, ami kör vagy vonal alakba rakott vasfogakkal van ellátva.

Egy kartács/kártoló segítségével fésülték simára a kendert. A kartács szétválasztotta az erős rostokat a törékeny növényrészektől.
Tóth Margit - 2022. január 17. 0:00:00 UTC

0 Thumbs up   0 Thumbs down

Defibrilláció


Defibrilláció< a használata egy gondosan szabályozott villamos áramütés , adagolhatjuk akár az eszközt a külső a mellkasfal, vagy közvetlenül a kitett szív izom, hogy normalizálják a ritmust a szív vagy újraindítani
anonim - 2022. január 17. 0:00:00 UTC

1 Thumbs up   0 Thumbs down

egerészik


EGERÉSZIK:

Az egerész szóból származik, minek jelentése, egeret fogó ember. Így tehát kikövetkeztethető hogy az egerészik szó jelentése, egereket fog/keres. Az egerész szó ige, 1./E személy, ragozható:
egerészik, egerészte (idejét változtatva), egerészi (idejét vátoztatva), egerészni fogja (idejét változtatva), egerészték, egerészni fogják, egerészné, (feltételes módva), egerésznék (többes szám, feltételes mód ), egerésznek (jelen idő, többes szám). Reméljük segíthettünk!
Barna Lili - 2022. január 17. 0:00:00 UTC

1 Thumbs up   0 Thumbs down

Helicitás


Egy részecske spinjének és haladási iányának kapcsolatát fejezi ki. Csak nulla tömegű (pl. foton) vagy nagyon könnyű részecskék (pl. elektron, neutrínó) rendelkeznek meghatározott (saját) helicitással. A pozitív helicitás (jobbkezesség) azt jelenti, hogy a spin a mozgás irányába mutat, mint a foton és az elektron-antineutrínó esetében. A negatív helicitás (balkezesség) esetében a spin ellentétes a mozgás irányával. Ez a helyzet pl. az elektronneutrínóval. A helicitás kémiai megfelelője a kiralitás.
anonim - 2022. január 17. 0:00:00 UTC

1 Thumbs up   2 Thumbs down

geci


A magyar nyelv történeti-etimológiai szótára szerint a geci „a Gergely személynév Geci becéző változatából vált közszóvá”, hasonlóan, ahogy a jancsi mára a hímvessző és a palkó afing jelentést is hordozza.
knoijjjooj - 2022. január 17. 0:00:00 UTC

0 Thumbs up   1 Thumbs down

guberál


A hinduizmus Pantheonjában van egy Kubera nevű félisten,aki jellemében Mammon istenhez hasonlít.Az előredomborodó hasú,csúnya,otromba alak a mohóság hajtotta pénzszaporítást képvisei,az erkölcsi felelősséget nem ismerő gazdagságot testesíti meg.(Rabindranath Tagore)
Vass Marika - 2022. január 17. 0:00:00 UTC

1 Thumbs up   0 Thumbs down

klonstrukció


az első kettő kifejtés jó, a harmadik negyedik rossz
a konsturálás gyakorlata, folyamata élesen eltér a
konstruálás eredményeként műkdő vagy működésre képes tervezett szerkezetttől, ahol a szerkezet lehet összeállított program, elgondolás is. Ezért a négyből a két utóbbit törölni javaslom.
DR: KŐSZEGHY ATTILA - 2022. január 17. 0:00:00 UTC

0 Thumbs up   0 Thumbs down

radian


Mérőszám.
Egy szöghöz tartozó körívnek és sugarának hányadosa megmutatja, hogy a szög hány radián.
(Egy teljes 360°-os kör esetén ez pontosan 2*Pí.
1 radián = 57.2958°.)
Attila - 2022. január 17. 0:00:00 UTC

0 Thumbs up   0 Thumbs down

NAGYBÁCSI


Nekem nem csak Anyukám Öccse, nem szimpla nagybácsi! Nekem TÖBB! Barát, akihez bármikor fordulhatok, nagy és okos Bátyám, aki megvéd, Apci, aki erős és bátor, de mégis olyan tiszta szívvel, szeretettel ölel, mint más nem. Egy nagybácsi őrző-védő, humoros, de a legjobb mégis az, hogy a szeretet mindig megmarad, még ha messze is vagyunk egymástól
Figeczki Tímea - 2022. január 17. 0:00:00 UTC

0 Thumbs up   0 Thumbs down

forog a sírjában


Ha egy már meghalt személlyel kapcsolatban olyat mondanak, vagy olyan helyzet alakul ki, ami ellentétes az egykori véleményével, felfogásával, ami ellen – ha élne – tiltakozna, megdöbbenne rajta. Eredet: ha egy eltemetettet kihantolnak, nem hagyják békében nyugodni, azaz megforgatják a sírjában.
anonim - 2022. január 17. 0:00:00 UTC

1 Thumbs up   0 Thumbs down

Asszimiláció


Az asszimiláció vagy beolvadás etnikai szempontból az a jelenség, amikor egy etnikum (népcsoport, nemzet, nemzetiség) vagy annak tagja nem képes saját értékeinek megtartására, és a többségi vagy más etnikum részévé válik. A beolvadás lehet egyedi vagy csoportos, továbbá önkéntes vagy erőszakos
Réti László - 2022. január 17. 0:00:00 UTC

3 Thumbs up   1 Thumbs down

reprobáció


Dogmatika tanárom szerint sorsunk eleve elrendelt azaz predesztinált. Ettől az eleve elrendelt tehetetlen állapottól eltérhetünk, elszakadhatunk tőle a reprobáció által, mely egyszerűen újrapróbálkozást jelent. Így vagyunk képesek sorsunkat alakítani.
szederkesz - 2021. augusztus 27. 0:00:00 UTC

3 Thumbs up   0 Thumbs down

Precesszió


A precesszió latin szó, előrenyomulást jelent. Jelen esetben is pontosan erről van szó, ugyanis mint tudjuk, a Föld precessziója csaknem 26 ezer éves periódus idővel történik. A tavaszpont egy kúppalást mentén szó szerint előre nyomul és pályájának egy konkrét pontjától csaknem 26 ezer év alatt tér vissza a kokrét helyre.
Dr.Tóvölgyi Béla - 2021. augusztus 27. 0:00:00 UTC

4 Thumbs up   1 Thumbs down

instrumentum


Fizikailag nem létező, de valós értéket képviselő -portfólió része, amely lehet értékpapir (demateriazált formában) állampapir és akár egy részvény indexel való kereskedés része.
BAKOS VIKTOR - 2021. augusztus 27. 0:00:00 UTC

0 Thumbs up   1 Thumbs down

Teremtõ


A keresztény Isten, aki alkotta a világmindenséget, vagyis teremtette.

"Jaj Istenem, Teremtőm, de beteg a szeretőm, Jaj Istenem, gyógyítst meg, harmadnapra fullaszd meg" -mondja a régi magyar népdal.
senkise - 2021. augusztus 27. 0:00:00 UTC

3 Thumbs up   0 Thumbs down

baka


Japánul a baka butát,butácskát,idiótát jelent. Animékben nagyon sokat használják,egy nagyon közkedvelt szó.
Kandzsival írva: バカ
anonim - 2021. augusztus 27. 0:00:00 UTC

1 Thumbs up   3 Thumbs down

csoroszlya


A kaszanyél közepére elhelyezett fogantyú. Mindig az arató ember magasságához mérték a csoroszlya beállítását, meg azt, hogy mennyire kell a kaszásnak meghajolni.
Dr. Barta Kálmán - 2021. augusztus 27. 0:00:00 UTC

1 Thumbs up   1 Thumbs down

banana


Banán

több nyelvben is előfordul ez a szó, és észrevételeim szerint mindenütt a sárga fán termő gümölcs neve, melynek magyar neve banán.

forrás: tapasztalataim
háténimmár - 2021. augusztus 27. 0:00:00 UTC

1 Thumbs up   1 Thumbs down

konjugált


Átmeneti egyesülés.
Pl.: A csillósoknál és néhány fonalas egyszerűbb eukariótáknál az átmeneti egyesülés a jellemző ivaros szaporodási forma.
Diana - 2021. augusztus 27. 0:00:00 UTC

1 Thumbs up   0 Thumbs down

menyasszony


Mennyek Asszonya - vagyis mennyasszony - Nagyboldog Asszony földi helytartója aznap, amikor férjhez megy. Egy napig megtestesíti Szüz Máriát, aki után vágyakozik a vőlegény, vagy imádkozik hozzá, kér tőle segítséget! Éjfél után nem véletlenül veszi le a menyasszonyi ruhát és veszi fel a menyecskeruhát. Csak egy napig lehet a Mennyek Assszonya!
Komor Attila - 2021. augusztus 27. 0:00:00 UTC

1 Thumbs up   1 Thumbs down

Medina


A medina (arabul: المدينة القديمة al-madīnah al-qadīmah, „óváros”) egy számos észak-afrikai városban megtalálható óvárosi városrész. Legtöbbször fal veszi körül, és szűk, labirintusszerű utcahálózata van. A medina (arabul: مدينة madīnah) szó maga egyébként várost jelent a modern arab nyelvben. Forrás: wikipédia.org
Rózsahegyi Zoltán - 2021. augusztus 27. 0:00:00 UTC

1 Thumbs up   2 Thumbs down

plankol


Felcsíp, megfog, megragad valamit. Akár átvitt értelemben is. Konkrétan meg: villanydrótról eltávolítani a szigetelést. Erre a célra: plankolófogó. A neten látom, hogy valami testedzési forma is. Szóval bővülő jelentésű, élő szlengszó.
Darabos Anna - 2021. augusztus 27. 0:00:00 UTC

3 Thumbs up   0 Thumbs down

Szomatikus


szóma=test. Lehet ezt, nem csak mint emberi testre is értelmezni. Hiszen testet ölthetnek ,pl olyan légköri jelenségek,melyek egy jól behatárolt terület felett,bizonyos elektro mágnesen behatás által,zivatar gócokat generálhatnak! Tehát szomatikusan hatnak az adott térségre! Testesítve az adott térség légmozgását, fizikailag létrehozva jég ,hó, és eső cseppek formályában,mely már testet ölt fizikai értelemben.
Hastó Zoltán - 2021. augusztus 27. 0:00:00 UTC

0 Thumbs up   0 Thumbs down

fityisz


Ez a tartalom nem biztonságos/18 év alattiaknak nem ajánlott. Kattintson ide tartalom megtekintéséhez.
Ivan T. Mate - 2021. augusztus 27. 0:00:00 UTC   Nem biztonságos

0 Thumbs up   0 Thumbs down

PUZSU


Becenév a Pungor Zsuzsa névből, amit a neten használOK a fórumokon, a hozzászóláskkban, a facén, stb.
Már cirka 25 éve így ismernek a neten
Zsuzsanna Pungor - 2021. augusztus 27. 0:00:00 UTC

0 Thumbs up   4 Thumbs down

KHZ


20-és 27khz az nagy területet tud lefedni ugyan is egy ultra hangos rágcsáló riastórol vanszó és tudni szeretném hogy ez elég e?
Honfi János - 2021. június 25. 0:00:00 UTC

13 Thumbs up   2 Thumbs down

Biszexuális


A biszexuális szó jelentése:A veled ellenkező vagy egyforma nemüekhez vonzódás. (Szóval akár férfi akár nő)
D - 2021. június 25. 0:00:00 UTC

13 Thumbs up   0 Thumbs down

királypuccsok


Röviden tömören IV.Károly két vissza térési kísérlete Magyarországra. Remélem tudtam segíteni a dolgozat íróknak
Király puccs - 2021. június 25. 0:00:00 UTC

0 Thumbs up   3 Thumbs down

individualizáció


Személyre szabott gondozás elismert, hogy minden ember más. Az egyéni szükségleteket figyelembe véve és törekszik azokat kielégiteni.
anonim - 2021. június 25. 0:00:00 UTC

4 Thumbs up   0 Thumbs down

FOSTOS


Beteges
Gyenge
Hasmenéssel küzdő kisállat vagy akár ember
Rossz minőségű vagy elromlott tárgyakra is használják
Bodocz Viktor - 2021. június 25. 0:00:00 UTC

0 Thumbs up   0 Thumbs down

Street art


Posztmodern előadás része grafity készítés ami bekerül a múzeumba szép festmények falakat festenek a közterületeken
Kissné Anna - 2021. június 25. 0:00:00 UTC

0 Thumbs up   2 Thumbs down

ZABOLA


Hülyeség az a helyzet veled a következő évben a 25-én az első nap 3 33 az a helyzet veled is a pénzt és energiát a suliban 3D grafika és a 3hshsj
anonim - 2021. június 25. 0:00:00 UTC

Oldal:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10