A Szotarjelentese.com segítségével egyszerre több ezer szótárban kereshet. Keresőmotorjainkhoz a felhasználók több ezer szó jelentését adták hozzá. Minden szót és jelentést szívesen látunk. Ezek lehetnek nevek, bonyolult szavak, szleng, idegen nyelvű vagy akár saját kitalált szavak. Tegyen bennünket és más látogatókat boldoggá, adjon hozzá egy szót!. Jelentés hozzáadása.

Legújabb jelentések
0   0

kint van a vízből


Amikor a rossz bizonyítványhoz még egy hármast hoztam, apám megjegyezte: Na, ezzel aztán kinn vagyunk a vízből! Tehát éppen az ellenkező értelemben használta, mint “köztudott”.
Várkonyi András - 2021. május 10. 0:00:00 GMT

0   0

VASZORA


Ez a tartalom nem biztonságos/18 év alattiaknak nem ajánlott. Kattintson ide tartalom megtekintéséhez.
Dr. Cseuz Tamás - 2021. május 10. 0:00:00 GMT   Nem biztonságos

0   0

vágás


Regiszter vágás:
Formába hozni a lapokat,hogy könnyen megtalálható vagy lapozható legyen egy könyv,füzet,stb.Például az ABC rendbe szedett oldalak egy telefonkönyv esetében.
Bors Ancsa - 2021. május 10. 0:00:00 GMT

0   0

BALITÉLET


Rossz ítélet meghozása, olyan mint az előítélet csak itt már megtörtént az ítélkezés és az ember rosszul ítélte meg az embert, stb.

Pl: “A Jancsi olyan beképzelt hogy még!” Mondja Pista bácsi
De Pista bácsi nem is ismeri Jancsit
Annabelle - 2021. május 10. 0:00:00 GMT

0   0

KÁLVÁRIA


azt a Jeruzsálem melletti dombot, ahol Krisztust keresztre feszítették, Golgotának (koponyahegynek) hívták, ennek a latin fordítása a Calvaria (kálváriadomb) . Kálváriának nevezik azokat az építményeket is, amelyek a passió (keresztút) egyes állomásait (a stációkat) jelölik, és a feszülethez vagy a kápolnához vezetnek. A keresztre feszítés ábrázolásait is szokás kálváriának nevezni, pl. Kolozsváry Tamás: Kálvária, M. S. mester: Kálvária, Mátyás-kálvária az esztergomi Főszékesegyházi Kincstárban.

forrás: A képzelet világa I. (Kislexikon)
Rózsa Dyekiss - 2021. május 10. 0:00:00 GMT

0   0

droid


Már a magyar kabaréban is kikarikirozták az agy nélküli embert, aki elég negativ figura. A környezetemben én is ismerek egypár embert. Beszükült tudatállapot.
Edina - 2021. május 10. 0:00:00 GMT

4   0

Fogalmatlan


Mint nyelvésznek eddig ismeretlen és erőltetett ez a szóképzés.
Jelenthetne olyan embert, akinek nincs valamiről fogalama, elképzelése - ezt szeretnék néhányan egyetlen szóval kifejezni. A nyelvújításnak nem nevezhető kisérlet idegen marad nyelvünkben, főleg rossz, kínnal szült, erőltetett formája miatt.
Szalóczi Éva M. - 2021. március 26. 0:00:00 GMT

1   0

majomtej


Olaj és víz keveréke, emulziója, a vasiparban a vas megmunkálásakor használt hűtőfolyadék szakmunkások közti elnevezése. Nevét onnan kapta, hogy alapos keverés után színe a tejéhez hasonló lesz. A szaga viszont nem! Az olaj szaga domináns marad.
Gabriella - 2021. március 26. 0:00:00 GMT

1   0

öreglegény


Szinonima a régi költészet szóra. Valamiért nem engedi meg hogy kevesebbet írjak 50 karakternél úgy hogy ide írok még ilyeneket: a régi költészetben gyakran előfordult szinonimát jelenti, Kölcsey Ferenc sokat foglalkozott ilyen novellákkal, regényekkel. A középkorban elterjedt novellák, mesék ,,főszereplője" ez a szó. Az ,,új korban" már nem annyira használt ez a kifejezés.
Csilla - 2021. március 26. 0:00:00 GMT

0   0

grátisz


Dolgos becsülrtes szorgalmas vagyk.Meg bizhato szrretni tudok ko szivü apuka vagyok egy 14 eves fiu gyermek apukaja .Akko èdes anyukajVal tartoszkodig jeleneg is.Karos szenvedely mentes életet élek. Szakmam kömüves 48 eves vagyok. Nemer orszagvan elek . Beszelem kicsit a nyelvet a munkahoz elegendö szinten.Masik szerint jol beszelem a nemet nyelvet. Hasolo tulajdonsagu karos szenvedelymentes paromat keresem nemet orszagon Darmstadt ,Oberamst-Rorbach környekeröl.
Sandor - 2021. március 26. 0:00:00 GMT

1   0

pászka


a szó jelentése átvonulás. Annyi köze van a maceszhoz (kovásztalan kenyér), hogy a pűszka ünnepenen - niszán 14-én (héber naptár első hónap 14.napján - a bárány/kecske sütéséhez csak kovásztalan kenyeret lehetett enni ezen a napon, és az ezt követ 7 napon. Ez a 7 nap a kovásztalan kenyerek hete. A legnagyobb zsidó ünnep, ajphy a keresztényeknek is, mivel Jézus, mint áldozati bárány (1Korintusz 5:7) ezen az éjszakán lett elfogva és megfeszítve. Ezt megelőzően kárte, hogy együnk kovásztalan kenyeret az emlékezetére, és igyunk a borból, ami az ő kiontott vérét jelképezi.
Kiss-Koncsek Éva - 2021. március 26. 0:00:00 GMT

1   0

Retardált


Az intelligencia fejlődése tekintetében sorvatag, csökevényes információs hatású környezetben - pl. születési környezet, gondozási körülmények miatt - kialakult, korlátozottan fogyatékos tudatállapot.
Komóczi József - 2021. március 26. 0:00:00 GMT

0   0

buzerátor


Valamely dolgot, - legtöbbször, egyébként jól működő technikai eszközt -, hiányos, vagy teljes egészében hiányzó műszaki ismeretek nélkül, feleslegesen piszkáló (baszogató), - kissé infantilis, "zseni"...
bip - 2021. március 26. 0:00:00 GMT

0   0

Szenzitizált


pl. állando zaklatás során az áldozatot érzekennyé teszik bizonyos rendszeres cselekmények megélése után,tehát szenzitizálják. Ezután a sértett a sokszor megélt vegzálásra sokkal érzékenyebben reagál,mint egy átlagember...
tnt - 2021. március 26. 0:00:00 GMT

0   0

kucséber


A Kucséber, "ÉN" vagyok. A kosaramban amim van, azt én "válogatom" . bele. Kezdetben, még kevés a "portéka" de ahogy múlik az idő, egyre több és több lesz benne. Formálódik, nemesedik az ember.
Hit, szeretet, bánat, jó szándék, segíteni akarás, jó cselekedet, szomorúság, igaz barátok, csalódottság, empátia, szép gondolatok, zene, etikus magatartás, őszinteség, tudás, gyakorlatiasság, becsület.és még sok-sok nagy és apró dolog. lehet a "kosárban".A sokból, tudok tovább adni.
Eljön az idő, amikor "Kucséber", úgy érzi:kosarában már benne van az egész élete.
Milyen is / milyen volt, ez az élet? A Kucséber kosara megmondja.
Lévay Teréz - 2021. március 26. 0:00:00 GMT

4   0

F2P


A Free-To-Play, röviditve F2P azt jelenti, hogy nem költesz a játékban. Ha viszont a játékra költesz de a játékban már nem akkor is Free-To-Play vagy mert ami alapból pénzért az előrehaladásodat segiti és te ezeket nem tudod megvenni akkor Free-To-Play vagy, csak akkor nem maradsz Free-To-Play ha költesz a játékban.
Hunor - 2021. február 2. 0:00:00 GMT

4   4

dzsukel


Jò jòl nèz ki àltalàban akkor hasznàljuk ezt a kifejzèst amikor valakinek megszeretnènk mondani hogy milyen jòl nèz ki de ezt nem csak emberre de tàrgyakra ès àllatokra is hasznàljuk. ......
...............ha hasznos volt a vèlemèny kovess minket twitteren whats appon facebookon ès tiktokon tovàbbi sok szerencsèt annak aki ezt olvassa
Vàradi Bèla - 2021. február 2. 0:00:00 GMT

0   1

ANALITIKUS


Analizál, analitikus = részekre bont, feltár, tartalmat, belső részeket vizsgál.
Könyvtár: a könyv tartalmát feltárja, tárgyszavakkal ellátja
hnehi - 2021. február 2. 0:00:00 GMT

0   2

PÁMPILLÁS


A szüleimtől (Felvidék) hallottam, hogy pámpellás azaz túldíszített, magamutogatós, csicsás ember vagy épület, de akár egy esemény is.
Fischer Edit - 2021. február 2. 0:00:00 GMT

0   2

monochrome


A divat, stílus, design világában az egyöntetű, egy szín különböző árnyalatait tartalmazó kollekciókra is mondják, hogy monochrome.
Ruskó Edit - 2021. február 2. 0:00:00 GMT

2   1

PAJKOS


csintalan, huncut, tréfásan hamiskás,bohókás, játékosan kacérkodó hölgy, kedvesen rosszcsont gyermek, jókedvűen szertelen kamasz
Rédey Judit - 2021. február 2. 0:00:00 GMT

32   15

XD


Nevetés egy formája, már álltalános iskolában felső tagozatban használják: falra írják stb...
KontrolSzótár - 2021. február 2. 0:00:00 GMT

6   1

KISZE


Egyrészt nőalak (szépasszony), bábu, amit szép viseletbe öltöztettek és aki minden rosszat megtestesít.Tulajdonképpen bűbájos boszorkány (jó boszorkányok is voltak a régiségben!) akit félelemmel vegyes tisztelet övezett. Körbejártak vele a faluban, és hitték, hogy így ráaggathatnak mindent, ami ártó, rossz rezgés, lehúzó energia (saját vétkeiket, hibáikat, melyeket szeretünk magunkon kívül helyezni, és tőlünk független roszzként aposztrofálni). Vízbe dobták, vagy elégették - az elemek tisztító erejére bízták a megtisztulás rituáléja közben. Igen ősi szertartás lehet, melyet az egyház nem nézett jó szemmel. Pedig a gyóná elődje lehetett azzal a különbséggel, hogy nem egy embernek, hanem a természetnek (a Teremtőnek) adták át a saját gyengeségeiket.
KISZE = kiszed, elveszi azt, ami nem kell, megszabadít. Tulajdonképpen hálásak voltak neki, annak, aki magára vállalta az áldozatot, hogy a tavaszban újjászülető természet és közösség tisztán és megkönnyebbülve nézhessen az új élet elé. Minden újra helyreálljon, minden újra Egész és Egy legyen. A húsvéti feltámadás, testi-lelki újjászületés előtti utolsó böjti nagytakarítása. Azaz bűnbánat. Enélkül nem lehet
Jézus elé járulni.
Az emberek saját lelkiismeretüket tették tisztává általa.Szép szertartás lehetett ez : "Isten báránya, ki elveszed a világ bűneit..." - ugye ismerős! Ennek valamiféle ősibb változata. Csak Istenanyai, női minőségben....
Simon Zsuzsanna - 2021. január 27. 0:00:00 GMT

1   0

örvény


Sebes mozgású, csiga- vagy kör alakú forgás, amelyet leginkább a víz, továbbá a levegő, valamint a szél, egy adott pont körül alakít ki. Terjedelme változó, de mindenkor veszélyesnek minősül.
Saint - 2021. január 27. 0:00:00 GMT

1   0

da capo al fine


Véget nem érő, bizonyos korlátok közé szorítva folyamatosan ismétlődő elemek,mozzanatok összessége.
örök körforgásban lévő dolgok röviden jelezve.
Barna Veronika - 2021. január 27. 0:00:00 GMT

13   3

Nyunyóka


Nyugdíjas anyóka. Rendszeres fertőtlenítése elengedhetetlen a lakosság éppen megfelelő mértékű átoltakozódottságának eléréséig.
ho88758764574 - 2021. január 27. 0:00:00 GMT

11   5

Nyunyóka


A nyunyóka szó a latinból ered.(nyunyókusz maximusz) Jelentése: a nyunyusz, rendkívül ritka állatfaj. Áldozatára lesből támad, és addig nyuszujgatja amíg meg nem döglik. (ha nem hiszed járj utánna:)
Kovács Pista - 2021. január 27. 0:00:00 GMT

1   0

IRMAG


Csak egy laikus vélemény!
ÜRÖM község neve németül IRM. Az 1700-as években a betelepült német családoknak fizettek, hogy tüntessék el az ÜRÖM és Budakalász közötti régi, eredeti BUDA-várát! Így született, hogy "Irm-magja sem maradt"! Magyar megfelelője, az "ÖRÖM-be (városába) ÜRÖM vegyült! Vagyis csak ŰR maradt!
Komor Attila - 2021. január 27. 0:00:00 GMT

1   0

SMM


Jelentheti a semmit is mint rövidítés. Egyik haverom játszott MesterMC-n (eléggé krindzs), és ott írta be valaki, akitől ezt meg kellett kérdeznie. Furák a mai fiatalok.
anonim - 2021. január 27. 0:00:00 GMT

1   0

SMM


Semmi. Egyik barátom MesterMC szerveren játszott (Ötletem nincs miért, elég krindzs), és valaki beírta ezt a chatbe. Megkérdezte, azt mondta hogy azt jelenti, hogy semmi. Amúgy lehet super mario maker is, mint a játék, de tudja a fene.
anonim - 2021. január 27. 0:00:00 GMT

2   0

Szekcső


szöcske: A szöcskék az egyenesszárnyúak rendjébe tartozó tojócsövesek alrendjének egyik öregcsaládja.
Ambrus - 2021. január 8. 0:00:00 GMT

2   0

POTENCIÁL


Villamosság: Egységnyi töltésű részecske energiája. Az elektromos, mágneses, gravitációs tér adott pontjában az az energia, amellyel az egységnyi töltésű részecske rendelkezik.

Ott lesz áram két pont között, ahol ezek a pontok nem azonos potenciálon vannak. Minél nagyobb az energiaszintbeli különbség két pont között, annál nagyobb a potenciálok közötti különbség is.
wikiszotar.hu - 2021. január 8. 0:00:00 GMT

0   2

handlé


Handlé jelentése: Régies, használt holmikkal kereskedő személy, ócskás, régiségkereskedő, ószeres.
Zsófia - 2021. január 8. 0:00:00 GMT

3   9

Nyunyóka


Nyugtalan nyóckerületi kárókatona és még akárhány karakter hogy meglegyen a szükséges ötven.
Pongrácz Gábor - 2021. január 8. 0:00:00 GMT

1   0

Balfácán


hülye,féleszű,nincs ki minden kereke..Csinálmány a balfasz szó szalonképesebb alkalmzása érdekében
anonim - 2021. január 8. 0:00:00 GMT

0   2

Métamorphoses


átalakulás egyik formából a másikba, átváltozás, alakváltoztatás, formaváltoztatás
Dankó Péter - 2021. január 8. 0:00:00 GMT

3   1

sry


azt jelenti hogy bocsánat ( bocsika, ki hogy hívja) ha nincs kedvünk leírni ezt a igen hosszú szavat, akkor használjuk ezt :sry
nina - 2021. január 8. 0:00:00 GMT

4   1

Anziksz


látvány, helyzetkép (átvitt értelemben, adekvát szövegkörnyezetben pejorálón, ironikusan is...)
Molnár István - 2021. január 8. 0:00:00 GMT

0   2

TRANSZCENDENCIA


kétféle értelmezése lehetséges: relatív transzcendencia (pl. Kant); illetve abszolút transzcendencia, ami Jézus tanításában mint létezésen túli valóság jelentkezett. Az emberi értelem képes lehet eljutni a (fizikai és a metafizikai) léten túl tételezett abszolút valóságig, amiben persze csak hinni lehet.
Ó Pál - 2021. január 4. 0:00:00 GMT

4   3

lófasz és esti fény


A szólás jelentése egyáltalán nem a 'sikertelenség' . A jelentéstartalom pontosan az, hogy : 'Minden maradt a régiben, unalom a végletekig, nincs semmi érdemleges, semmi lényeges nem történik a helyzet unalomig változatlan'.
Az 1-es magyarázat a helyes a többi teljesen helytelen és a jelentés eltorzítása.
Minden más magyarázat csak a magyar beszédben történő helytelen alkalmazás! Pl. egy gyakori helytelen alkalmazás, ami nagyon sokszor felüti a fejét a köznyelvben , akár a televíziókban is, amikor azt mondják, hogy "Lándzsát tört mellette" ennek a helyes használata az, hogy : "Pálcát tör felette" az az el lett ítélve és a középkorban ez egyenértékű volt a halállal.. Az is helytelen használat, hogy "nem enged a 21-ből". Nos ebben az esetben a helyes használat az, hogy: "Nem enged a 48-ból". Egy kis történelem tanulás is kell ezekhez és ismerni a népi szólásokat és azok eredetét és jelentését.
Kovács Lajos - 2021. január 4. 0:00:00 GMT

Oldal:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10